Szukaj:


Piątek, 20 Października 2017


-->


2017-05-08

Żywność ze sklepowych półek badana w laboratoriach

Food Rentgen to ogólnopolska akcja społeczna, która ma na celu wykrycie i wyeliminowanie z rynku produktów spożywczych, które zawierają m.in. pestycydy i metale ciężkie.

Organizatorzy akcji Food Rentgen – wspieranej merytorycznie przez najlepsze polskie laboratoria badające żywność – chcą kontrolować jedzenie trafiające na półki sklepowe i sprawdzić czy produkty, które konsumenci jedzą na co dzień, nie zawierają niedozwolonych ilości pestycydów i metali ciężkich.
Sklepy zalewane są produktami promowanymi jako zdrowe, ale coraz trudniej odróżnić co z tego jest prawdą, a co zwykłym zabiegiem marketingowym. Chcemy to zmienić – mówią Marzena i Marcin Galiccy, inicjatorzy przedsięwzięcia.

W akcji każdy może wziąć udział

Produkty wskazane przez największą liczbę uczestników trafią do najlepszych polskich laboratoriów. Badania będą finansowane ze zbiórki na platformie crowdfoundingowej.
Każdy chce wiedzieć czy żywność, którą kupuje dzieciom nie zawiera szkodliwych związków. Zwykłej rodziny nie stać na przebadanie kilkudziesięciu produktów, które je na co dzień, ale kiedy złożymy się na badania wspólnie ze wszystkimi, którym zależy na zdrowiu, możemy to zrobić – mówią Galiccy.

Szamaj zdrowe

Para ekonomistów od wielu lat angażuje się w przedsięwzięcia ekologiczne i społeczne (m.in. byli inicjatorami Centrum ekoJa oraz współpracowali z Warszawskim BioBazarem). Kilka lat temu oboje wyprowadzili się z rodziną z Warszawy w Beskidy i stworzyli program „Szamaj zdrowe” – który ocenia jakość produktów żywnościowych. Badaniu poddawane są produkty prosto z półek sklepowych (dżemy, makarony, kasze). Stanowi on doskonałe uzupełnienie istniejących systemów certyfikacji żywności, które najczęściej są mało przejrzyste dla konsumentów. Ponadto skupiają się one jedynie na warunkach, w jakich produkowane są dane wyroby lub ich poszczególne, losowo wybrane składniki, pomijając często ostateczną jakość produktu końcowego.

Produkty, które mieszczą się w normach zawartości pozostałości pestycydów i metali ciężkich są oceniane w specjalnej skali Szamaj. Dzięki wsparciu Fundacji Inventity i współpracy z Instytutem Ogrodnictwa ze Skierniewic udało się przebadać pierwszych 16 produktów. Połowa z nich nie spełniła podstawowych polskich norm. Ani jeden nie uzyskał najwyższej etykiety, z pięciostopniowej skali jakości, o kolorze zielonym, która poświadcza, że w danym produkcie nie wykryto pozostałości pestycydów.

Nasze wyniki pokrywają się z doniesieniami medialnymi z podobnych badań przeprowadzonych na rynku niemieckim, gdzie przekroczenia szkodliwych substancji były wykrywane w połowie przebadanych ryb czy też wszystkich najpopularniejszych piwach – mówi Marcin Galicki.
Zdaniem dr. Artura Miszczaka, kierownika Zakładu Badania Bezpieczeństwa Żywności skierniewickiego Instytutu Ogrodnictwa – jednego z najlepszych nie tylko w Polsce, ale też w Europie laboratoriów, specjalizujących się w tym obszarze – każda inicjatywa, która uszczelnia rządowy, wyrywkowy system kontroli jakości żywności jest na wagę złota.

Trzeba udowadniać producentom, że warto dbać o jakość i czystość tego, co sprzedają. A jedynym naprawdę skutecznym orężem może być tu nacisk społeczny. Jeśli ludzie będą kupować tylko wyroby sprawdzone, to rolnikom będzie się bardziej opłacać produkować żywność dobrej jakości i spełniającą wysokie normy – mówi dr Miszczak.

Dodaje, że w „przesiewowych” badaniach żywności, przeprowadzonych niedawno przez Instytut, odkryto obecność glifosatu (szkodliwy i trudno wykrywalny pestycyd używany m.in. do przyśpieszenia suszenia roślin) w piwie, maku i w zbożach. Prawdziwą „bombą pestycydową” okazała się m.in. kapusta pekińska.

Jak dołączyć do akcji Food Rentgen!

Organizatory programu Food Rentgen, zapraszają do udziału w nim. Program składa się z kilku etapów:

1.    Uczestnicy dołączają do programu na facebooku i przesyłają zdjęcia produktów, które chcieliby poddać badaniu. Wskazują dowolny produkt, który spożywają na co dzień.
2.    Organizatorzy Food Rentgen poddają pod głosowanie produkty. Te, które zdobywają najwięcej głosów, trafiają na listę do przebadania.
3.    Produkty z listy trafiają na platformę crowdfundingową, gdzie zbierane są fundusze na przeprowadzenie testów.
4.    Po uzbieraniu kwoty potrzebnej na badanie, żywność trafia sukcesywnie do laboratoriów, w których przechodzi testy na zawartość pozostałości pestycydów, metali ciężkich i szkodliwych nawozów. Laboratoria określają, czy ewentualne przekroczenia mieszczą się w normach żywności ekologicznej/żywności dla dzieci i niemowląt/normach ogólnopolskich.
5.    W przypadku produktów, w których wykryto przekroczenie norm, w pierwszej kolejności informowany jest o tym fakcie ich producent. Organizatorzy dają mu maksymalnie miesiąc na sprawdzenie, w którym etapie produkcji pojawił się problem i uruchomienie działań zaradczych. Potem informacja trafia do wiadomości publicznej.
6.    Przebadane produkty, o ile spełniają wymagane kryteria, są zapraszane do programu „Szamaj zdrowe”, gdzie dostają adekwatną do jakości etykietę i są prezentowane wraz z opisem wyników testów.

Więcej o programie „FOOD RENTGEN” na stronie: foodrentgen.szamaj.pl
 



-->
Przeboje FMCG 2017





Newsletter



O portalu | Reklama | Kontakt | Polityka prywatności | Mapa serwisu created by Visualteam


artykuły spożywcze | branża fmcg | fmcg | franchising | gazeta fmcg | handel w polsce | poradnik handlowca
merchandising | sieci handlowe | sklepy spożywcze | wyposażenie sklepu